Selvbetjening Fejlmelding
PFAS

PFAS - hvis du vil vide mere 

Fra Sundhedsstyrelsen:

Hvad er PFAS? 

PFAS (per- og polyfluoroalkyl-stoffer) består af en stor gruppe syntetisk fremstillede fluorstoffer, som har været brugt siden begyndelsen af 1950'erne. Stofferne er stabile, svært nedbrydelige og er vand- og fedtskyende.
Perfluorerede kemikalier findes på verdensplan i miljøet, i fødevarer og i blodet hos mennesker og i modermælk. De er alle til stede meget længe i miljøet på grund af deres høje styrke af kulstof-fluorbindingen (C-F bindingen), og de bioakkumulerer især i fugle og pattedyr.
PFAS har været brugt lige fra fødevareemballage, brandslukningsskum til overfladebehandling og imprægnering af tekstil, tæpper og i maling. PFAS flourstoffer er uhyre stabile og svært nedbrydelige stoffer. De kan måles i lave koncentrationer i blodet på befolkningen overalt i verden. PFAS er uønsket i miljøet, og deres helbredseffekter skaber bekymring.
Fra 1. juli 2020 er tilsætning af fluorerede stoffer til fødevarekontaktmaterialer af papir og pap forbudt i Danmark.


Fra Fødevarestyrelsen:

Fluorstoffer (PFAS) i fødevarer

Hvad er fluorstoffer (PFAS), hvor forekommer de, og hvilken risikovurdering har de.


Læs mere om PFAS i fødevarer på Fødevarestyrelsens hjemmeside.


Fra Miljøstyrelsen:

Fokus på særlige stoffer:  PFAS

PFAS (per- og polyfluoralkyl stoffer) dækker over en gruppe kemisk fremstillede stoffer med bred anvendelse i industrien

Der er i dag identificeret op imod 12.000 PFAS som har forbindelse til produktion og anvendelse af industrielt udstyr og produkter til professionelle og forbrugere. PFAS anvendes blandt andet i elektronik, i smøremidler til maskiner, i rørføringer, i produktion af plastik, maling og tekstiler, og mange andre steder, hvor man har haft gavn af de tekniske egenskaber som resistens for varme, kemi og slid, mm.

Den brede anvendelse har bl.a. resulteret i, at nogle PFAS nu er identificeret mange steder i miljøet, herunder i grundvand og regnvand.


Læs mere om PFAS på Miljøstyrelsens hjemmeside. 


Fra Danske Vandværker: 

Sådan undgår du flourstofferne


PFAS-stofferne er desværre på alles læber for tiden. De hårdføre fluorstoffer er udbredte i dagligdagsting og er i mange år blevet brugt til blandt andet at gøre mademballage og udendørstøj vand- og fedtafvisende.
Fluorstoffernes modstandsdygtighed betyder også, at de nedbrydes meget langsomt, hvilket volder store problemer for vores miljø og sundhed.
Det vi gør nu – eller mangler at gøre – vil påvirke sundhed og miljø mange år frem og også have store konsekvenser for vores drikkevand. Derfor mener vi, at det haster med et forbud og en handlingsplan for håndtering af forureningerne.
Men husk også, at du trygt kan tappe vand fra hanen. Alt postevand i Danmark lever op til myndighedernes fastsatte sundhedsanbefalinger, og du vil altid få besked fra dit vandværk, hvis der i en periode er noget, du skal være særligt opmærksom på.



PFAS2