Selvbetjening Fejlmelding
Kend din kloak

Kend din kloak

Kend afløbssystemets tilstand


Vil man som husejer gerne forebygge utætte rør og risikoen for rotteskader, er det en god idé, at få udført en TV-inspektion af kloakinstallationen med jævne mellemrum.


Det gælder også, når man står foran køb af eget hus. De sædvanlige tilstandsrapporter omfatter nemlig ikke kloaksystemet, og det har gennem tiden givet mange ubehagelige overraskelser for nye husejere.


Landet over findes autoriserede kloakmestre, der udfører TV-inspektion, og som er tilsluttet en kontrolordning - i dagligt tale DTVK. Disse kloakmestre udfører TV-inspektion efter standardiserede regler og optager en video, hvor man kan se, hvilken tilstand kloakken er i. Husejeren får et rapportskema som dokumentation. På den måde erhverves konkret viden om, om hvor vidt kloakken er fejlfri eller trænger til reparation og renovering.


Hvis skaden er sket

Hvis skaden er sket og kloakken enten er stoppet eller rotterne er flyttet ind, skal man kontakte en autorisere kloakmester med TV-udstyr, som kan lokalisere fejlen for at få skaden udbedret. Mange husejere har en forsikring, der dækker rørskader på skjulte rør, og dermed også dækker skader på kloaksystemet.

rotte%20i%20kloak[1]

Bor der rotter i dine kloak ?


Svaret vil utvivlsomt være ja. Det er helt naturligt og har ingen betydning, når bare de bliver inde i rørene.
Rotterne bruger kloaksystemet som transportvej og spisekammer, men de vil ikke bo eller føde deres unger nede i kloakkerne.
Især milde vintre betyder, at mange flere rotter end normalt overlever, og det må forudses, at der bliver ”boligmangel” for rottefamilierne. Derfor leder rotter konstant efter utætheder i afløbssystemet, som de kan bruge til at skaffe sig adgang til en ”bolig” uden for kloaksystemet i den omkringliggende jord. Det kan for eksempel være under gulve i huse. Et sikkert tegn på, at rotterne er flyttet ind, er, at husejeren hører støj og skrabelyde om natten eller opdager rottehuller i haven.
Utætheder i kloaksystemet skyldes ofte små sætninger i jorden under rørene, slitage, indtrængning af rødder eller dårligt udført arbejde. Og på det seneste er der fundet eksempler på, at rotter har udviklet særlige evner til at gnave gennem næsten nye kloakrør.Find en kloakmester der er med i DTVK

På dtvk.dk kan du finde en kloakmestervirksomhed der er tilsluttet DTVK i dit lokalområde.